Verander gewoontes in 3 stappen

39028859_web

Vele mensen vragen mij hoe ze een gewoonte kunnen veranderen. Daarom dit artikel. Op het einde van dit artikel zal jij alles weten dat nodig is om een gewoonte te veranderen.  Gewoontes bepalen of jij al dan niet succesvol wordt. De gewoonten van de medewerkers bepalen het succes van een bedrijf. Eenvoudig gezegd, wat je in dit artikel zult leren is belangrijk in elk aspect van jouw leven.

Wat is een gewoonte? Een gewoonte is automatisch gedrag dat we uitvoeren zonder dat we er bij nadenken. Onze gewoonten zitten vervat in het oude deel van onze hersenen dat sommigen het automatisch systeem of reptielenbrein noemen. Daar zitten onze emoties en instincten. Het andere, nieuwere deel van onze hersenen is waar ons bewust denken gebeurt, waar onze wil vandaan komt en waar we oplossingen zoeken voor bewerkingen zoals 423 maal 32. Ons oude deel van de hersenen werkt veel sneller dan ons nieuwe deel. Het is belangrijk om het nieuwe gedeelte van onze hersenen te leren gebruiken om de gewoonten in onze oude hersenen onder controle te krijgen en te veranderen. Hoe kunnen we dit doen?

Er zijn enkele belangrijke manieren om een gewoonte te veranderen die je in verschillende stromingen en boeken kunt terug vinden.

Mindfulness zet jou aan om meer aandacht te besteden aan het heden en aan jouw gedachten. Daardoor kan je meer controle uitoefenen. Wanneer je jouw emotionele behoeftes bewust opmerkt, dan kan je toelaten om ze te laten passeren en betere keuzes maken op het moment zelf.

Bij cognitieve gedragstherapie ga je beloningen associëren met positief gedrag. Je conditioneert jezelf door het belonen van goed gedrag en je stopt slechte gewoontes door de negatieve elementen in de gewoonte te versterken.

Wanneer je gebruik maakt van hypnose, dan ga je suggesties geven aan jouw onderbewuste om op een nieuwe manier te denken over jouw gewoonte. Zo creëer je een manier om op een meer directe manier impact te hebben op het automatische systeem in jouw hersenen.

Neuro-linguïstisch programmeren of NLP leert jou om jouw gedachten te veranderen zodat je het verlangen naar de gewoonte kunt elimineren. Onze gedachten zijn de beelden die we in ons hoofd maken en de dingen die we tegen onszelf vertellen, die zorgen voor de emoties die ons gedrag aansturen. Door die gedachten te veranderen, veranderen we onze emoties zodat het ongewenste gedrag niet meer kan aangestuurd worden.

Dit zijn allemaal interessante methoden, maar er zijn eigenlijk slechts 3 dingen die belangrijk zijn om een gewoonte te veranderen.

Motivatie
Je zal pas veranderen wanneer je genoeg redenen hebt om te veranderen. Beeld jezelf in wie je wil worden en de voordelen die eraan verbonden zijn, versus de nadelen die enkel groter zullen worden als je blijft wie je nu bent. Het moet pijn doen om niet te veranderen.

Elimineer de startknop
Alle gewoontes hebben een mentale knop die het gedrag automatisch start. Neem deze startknop weg, en de automatische gewoonte kan niet starten. Zit je te vaak op jouw smartphone tijdens een gezellig etentje? Laat de smartphone thuis, zodat al jouw aandacht naar jouw gezelschap kan gaan. Wil je minder gaan roken of stoppen met roken? Zorg dan dat er geen sigaretten in jouw buurt komen, koop er geen meer en laat er geen achter in jouw huis. Het is niet alleen belangrijk om de startknop weg te laten. Zorg dat wanneer je toch geconfronteerd wordt met jouw startknop, jij een alternatieve, betere gewoonte klaar hebt, die de behoefte kan invullen. Wanneer stress jou naar de koekjestrommel drijft, zorg er dan voor dat je een nieuwe alternatieve manier hebt om snel en diep te kunnen ontspannen en dat je bovendien voldoende moeite moet doen om aan de koekjestrommel te geraken. Zo maak je het nieuwe gedrag makkelijker en het oude moeilijker. Beloon jezelf ook voldoende wanneer je kiest voor het nieuwe in plaats van het oude.

Maak de nieuwe gewoonte deel van jezelf
Tot slot integreer je het nieuwe gedrag als een onderdeel van jezelf. Zie jezelf als de persoon bij wie de nieuwe gewoonte hoort, visualiseer jezelf als de persoon die het juiste gedrag vertoont, en het wordt een natuurlijk deel van jezelf. Je wordt de persoon die aandacht heeft voor anderen, je wordt de persoon die gezond leeft, je wordt een rustige persoon die weinig last heeft van stress, …

Dus motiveer jezelf, elimineer de startknop en maak het deel van jezelf. Wil je meer weten, kom dan naar onze gratis info-avonden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s