Perfect onzeker – 3 tips om onzekerheid te overwinnen bij perfectionisme

20568994_blogHeb jij ooit zo perfect geweten wat er gedaan moest worden dat je er onzeker van werd?

Soms weet je zo precies wat je wil, en welke stappen en acties je moet nemen om er te geraken, dat de angst dat het zal mislopen jou overmant. Hoe meer je weet wat er juist moet gebeuren, hoe meer je ziet wat er allemaal fout kan lopen, en wat je allemaal fout kan doen. En uiteindelijk zie je alleen nog maar hoe heel jouw project verkeerd afloopt.

Het is een beetje zoals dokter Bibber spelen. Je haalt voorzichtig de onderdelen uit dokter Bibber en hoe meer je denkt dat je niet mag trillen, hoe meer jouw handen trillen.

Hoewel in een kort artikeltje niet alles opgelost kan worden, kunnen deze tips misschien toch helpen:

Tip 1: Verander jouw dialoog met jezelf, van het negatieve “ik mag niet …” naar het positieve “ik ga …”. Bij Dokter Bibber wordt dit “ik mag niet trillen” naar “ik ga met een vaste hand dit eruit halen”.

Tip 2: Besef dat de stappen naar jouw doel niet perfect hoeven te zijn. Ga stap voor stap. Verifieer na elke stap of je nog op koers bent. Wanneer je niet helemaal op koers bent, pas dan jouw volgende stap aan. Een vliegtuig dat van Brussel naar New York vliegt, vliegt nooit recht op het doel af. Er wordt telkens bijgestuurd.

Tip 3: Het is jouw hoofd, jij beslist welke beelden je erin op hangt. In plaats van films te draaien waarin je jezelf ziet mislukken, kun je ook kiezen om films te draaien waarin je de nodige stappen zet om te slagen. En bijstuurt wanneer iets niet perfect gaat.

Klinkt dit alles iets te eenvoudig? Eigenlijk is het ook niet zo moeilijk, maar ik geef toe dat soms wat hulp van een coach nuttig kan zijn. Er is immers nog veel meer mogelijk dan deze 3 tips. Kom daarom eens kijken en luisteren op een van onze gratis Life Coaching Seminars. Tot binnenkort!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s