7 Obstakels waar een nicotine patch U niet bij kan helpen

20524256_blogEr zijn vele manieren om te stoppen met roken. Roken is een verslaving waarbij de mentale component minstens even belangrijk is als de chemische. Vervangproducten lossen zelden de mentale hindernissen op die opduiken bij het veranderen van gedrag. Die obstakels moet je zelf overwinnen, al dan niet met behulp van een goede coach. Hier zijn 7 van die belangrijke obstakels waarbij een coach jou kan helpen.

1) De gewoonte om sigaretten te kopen

Stoppen met roken is eigenlijk gemakkelijk: koop geen sigaretten meer. Helaas werkt het zo niet. Voor vele rokers is ook het kopen van sigaretten, naast het roken, een gewoonte die moet doorbroken worden.

2) De triggers om een sigaret op te steken

Je steekt niet zo maar een sigaret op. Vaak heb je als roker vaste momenten om een sigaret op te steken: na de maaltijd, tijdens een vaste pauze op het werk, na de seks, … Aan elk van die triggers moet een nieuw gedrag verbonden worden: wat ga je in de plaats doen?

3) De voordelen van roken

De meesten willen het niet geweten hebben, maar roken biedt ook voordelen, en die voordelen zijn persoonlijk. Voor sommigen is het ontstressen, anderen kunnen zich beter concentreren wanneer ze roken. Nog anderen roken om de eetlust te remmen en zo slank te blijven. De drempel om te stoppen is zeer hoog als je geen alternatieven hebt om dezelfde voordelen te behouden.

4) De overtuigingen die jou stoppen om te stoppen

Hier is een populaire overtuiging die mensen vaak tegen houdt om te stoppen met roken: Als ik stop met roken, dan wordt ik 10 kg dikker. En als je er echt in gelooft en niets doet aan het compenseren van de voordelen van roken, en aan de fysieke gewoonte, dan ga je er die 10 kg met gemak bij krijgen door te gaan emotioneel eten. Een coach kan jou helpen om enerzijds de overtuiging te veranderen, en anderzijds ervoor te zorgen dat de overtuiging geen waarheid wordt.

5) De invulling van jouw waarden

Voor een aantal rokers biedt roken het invullen van een aantal waarden: sociaal roken, het beleven van het verhaal van de held (Tony Soprano, James Bond in ‘License To Kill’, Loïs Lane in ‘Superman II’, …), aanzien of imago (de Marlboro Man), ..  Wanneer je stopt met roken, moet je die waarden op een andere manier invullen.

 6) De fysieke gewoonte

De fysieke gewoonte heeft niets met ontwenningsverschijnselen van nicotine te maken. Niemand van de mensen die ik tot nu begeleidde bij het stoppen met roken vertoonde deze zogezegde ontwenningsverschijnselen. Wat er wel is, is de gewoonte om dingen in de mond te stoppen op bepaalde momenten. Als je bovendien vergeet om de voordelen van roken op te lossen (zie obstakel 3) dan zit je al gauw bij emotioneel eten. Een goede begeleiding kan dit alles voorkomen.

7) De verleiding van het merk

Het is geen toeval dat veel rokers steeds hetzelfde merk roken. Wanneer je er bij een roker naar vraagt, krijg je vaak te horen dat ze die sigaret het lekkerst vinden. En de meeste rokers geloven hun eigen onzin ook nog. Wat niet wil zeggen dat ze het merk niet kunnen herkennen op gebied van smaak. Maar “lekker” kwam meestal na de keuze van het merk. Een pakje sigaretten koop je op een beeld, niet op de smaak. Een goede coach kan die visuele verleiding weg nemen. Het is bovendien heel gemakkelijk voor een goede coach om een vieze smaak te associëren met uw merk naar keuze.

Dit is geen betoog tegen nicotine patches maar wel een aansporing om ervoor te zorgen dat je volledig van het roken af geraakt, zelf of met behulp van een goede coach. Als je dit niet doet, blijft nicotine jouw meester …

Meer weten? Kom naar een van onze gratis Life Coaching Seminars.

Meer weten? Kom naar een van onze gratis Life Coaching Seminars.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s