De kaart is niet het gebied. Tips om zelfbedrog te verminderen.

Luke Skywalker: I don’t believe it.

Yoda: That … is why you fail.

We kennen de werkelijke wereld niet, we denken alleen dat we die kennen. Daardoor handelen we niet direct vanuit de werkelijke wereld rondom ons. We creëren keuzes, nemen beslissingen en handelen vanuit de mentale kaarten in ons hoofd. Die mentale kaarten bevatten onder andere onze versie van onze ervaringen, onze overtuigingen en waarden. Eigenlijk kunnen we die kaarten ook zien als onze persoonlijke set van kleine en grote leugens tegen onszelf. Er zijn massa’s voorbeelden van wat deze kaarten met ons doen.

Onze mentale kaarten sturen onze aandacht. We kennen allemaal het voorbeeld waarbij je een nieuwe wagen koopt en opeens overal rondom je hetzelfde type wagen in dezelfde kleur ziet. Of je bent zwanger, en opeens zie je overal zwangere vrouwen. Een ander voorbeeld is het volgende filmpje met de basketbalspelers.

https://www.youtube.com/watch?v=vJG698U2Mvo

Je kent misschien ook de persoon die altijd op dezelfde lottonummers speelt, maar nooit op de serie 1-2-3-4-5-6 speelt omdat men ervan overtuigd is dat die combinatie nooit kan getrokken worden. Misschien heb je nooit een potlood en tekenpapier genomen, omdat je sinds jouw 6 jaar ervan overtuigd was dat je niet artistiek bent.

Onze mentale kaarten beïnvloeden de keuzes die we voor onszelf creëren, de beslissingen die we over onze keuzemogelijkheden nemen en de acties die we wel of niet nemen.

Er zijn een aantal manieren om beter met jouw kaart en met die van anderen om te gaan:

1) Vergroot jouw zelfkennis. Investeer in jezelf bewust te maken van jouw eigen waarden en overtuigingen, van jouw eigen filters en voorkeuren. Zo kun je beter inschatten waar je jezelf saboteert.

2) Vaardigheden in vragen stellen, luisteren en observeren. Investeer in het leren vragen stellen waarmee je makkelijk en snel de waarden, overtuigingen en voorkeuren van jouw gesprekspartner naar boven kunt brengen.

3) Vermijd de combinatie statistiek en intuïtie. Als kansberekening belangrijk is in een beslissing, ga dan nooit af op intuïtie. Jouw kaart en statistiek gaan niet goed samen.

4) Ga niet op intuïtie af als je er niets van kent. Neem geen beslissingen gedreven op intuïtie over onderwerpen waar je niets van kent. Beslissingen nemen vanuit jouw kaart is reeds moeilijk, maar wanneer je gaat extrapoleren naar domeinen waar je niets van weet dan maak je het jezelf onmogelijk.

Neem uw verantwoordelijkheid op en leer de vaardigheden om met uw eigen kaart en die van anderen te werken. Het NLP meta-model is een uitgelezen instrument om dat inzicht te verwerven.

En er is ook nog een positieve bonus: De veranderingen met het meeste impact op ons, zijn meestal de veranderingen in onze perceptie en niet de veranderingen in de wereld rondom ons. En onze perceptie kunnen we met een vingerknip veranderen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s