Zelfde omstandigheden, andere effecten

Zelfde omstandigheden, andere effectenEr waren eens een bussel jonge wortelen, twee verse kippeneieren en een zakje versgemalen koffiebonen. De oranje wortelen waren hard en stevig. De bruine eieren waren breekbaar en fragiel, terwijl de wind de fijngemalen donkere koffie zo had kunnen mee nemen. Alle drie lagen ze klaar op een eikenhouten keukentafel in de keuken van een groot, levendig herenhuis.

Tot een keukenmeid neuriënd drie koperen potten op het vuur zette, elk met een liter water. Eenmaal de meid het kokende water in de drie potten hoorde pruttelen, gooide de meid de bussel wortelen in de eerste pot, legde voorzichtig de eieren in de tweede pot en strooide de gemalen koffie uit in de derde pot.

Het dampende water in de eerste pot kookte en gaarde daardoor de wortelen gedurende zo’n 20 minuten.  Ook het water in de tweede pot kookte en gaarde hierdoor het ei zelfs nog sneller. Het klokje voor de eieren klonk al na 10 minuten. Tenslotte kookte ook de koffie in het water, waardoor de koffie als een wervel doorheen het pruttelende water zweefde.

Toen alles klaar en gaar was, haalde de meid, nog steeds neuriënd, de wortelen en de eieren uit het water. Het hete water goot ze weg, en ze schrok het ei met ijskoud stromend water. Daarna goot ze de pot met koffie uit de derde pot door een zeef in een kan.

De wortelen, de eieren en de versgemalen koffie doorstonden elk de zelfde omstandigheden. De harde wortel is nu zacht en mals geworden. Het fragiele ei is hardgekookt. Maar de koffie die bijna door de wind kon worden meegenomen, veranderde het water zelf.

Is het niet hetzelfde wanneer mensen veranderen?

Kom en ontdek het zelf op één van onze gratis Life Coaching Seminars!

Bron: Verhaal geïnspireerd op een verhaal van Dr. Dyer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s