Rituelen: Leef jouw mythe

RituelenOnze rituelen zijn de opvoering en uitvoering van de mythes waarin we geloven. En die mythes verbinden ons aan elkaar en aan wie we zijn.

We associëren rituelen misschien al te vaak met oubollige religieuze praktijken, en dat hoeft niet zo te zijn. Onbewust beleven we onze rituelen bij allerlei soorten van overgang. Denk maar aan de verjaardagstaart met het uitblazen van het gepaste aantal kaarsjes. Door onze rituelen geven we uiting aan wie we zijn en welke tradities we willen in ons leven. Door ons wekelijks bezoek aan het museum, of door onze wekelijkse braspartij vertellen we anderen en vooral onszelf wie we zijn.

Vaak heeft een ritueel een tijd en plaats, die we in het religieuze equivalent “heilig” noemen. Niet zo lang geleden vertelde een klant mij dat de vrijdagavond voor hem heilig was omdat hij dan elke week een uurtje gaat zwemmen.

Sommige rituelen zijn een gedenkteken en laten ons even stil staan bij belangrijke momenten. Velen onder ons hebben zo vorige week het Kerstfeest beleefd. Andere rituelen hebben meer met succes te maken, voor onszelf of voor een ander, en dan branden we een kaars voor het welslagen van een examen of voor de genezing van een zieke vriend. Bovenal creëert een ritueel een gevoel van verbondenheid.

Ook deze oudejaarsavond kent vele rituelen. De samenkomst met vrienden, want Kerst vorige week was aan onze familie besteed. Voor sommigen komt er opnieuw een overvloed aan eten en drinken. Anderen zullen dit moment nuttig besteden om hulpbehoevenden te bedelen. Samen tellen we de laatste minuut af naar het nieuwe jaar, om dan uitbundig vuurwerk te laten knallen.

Ik wens jullie een prettige overgang van het oude naar het nieuwe jaar!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s