Uitgelezen efficiëntie

Image

Ik koop duidelijk meer boeken dan ik in dit leven kan lezen, en dat is met het snellezen mee gerekend. En voor wie in reïncarnatie gelooft, er is nog nooit iemand samen met zijn boekenkast gereïncarneerd. Ik sta stapels boeken achter op wat ik gelezen wil hebben.

Toch heb ik sinds kort mijn lees-efficiëntie opnieuw wat kunnen verhogen:

Tip 1: Ik ben een fan geworden van audio-boeken.  Dit lost het probleem niet op, maar het zorgt wel dat ik per week – gezien de vele momenten onderweg – een extra boek kan “lezen”. Er is een groter aanbod in Engelstalige audio-boeken via websites zoals audible.com, en ook via iTunes, maar je vindt op iTunes ook Nederlandstalige boeken, en de site bol.com biedt wel Nederlandstalige audio-boeken aan.  Ik weet niet van de andere sites, maar audible.com biedt een goedkoop abonnement aan waar je elke maand 1 boek kunt downloaden. Bovendien hebben ze een speler op iPhone met een eenvoudige knop die toelaat om 30 seconden terug te spoelen, wat handig is als je even de draad kwijt bent.

Tip 2: Ik vind audio-boeken soms behoorlijk moeilijk om te volgen en om overzicht te houden in het boek.  Daarom ben ik ook een fan geworden van websites met  samenvattingen van boeken.  Die maken het makkelijker om te volgen. Zelf gebruik ik meestal Engelstalige samenvattingen – ik lees ook veel Engelstalige werken – maar een korte zoektocht op Google toont evengoed Nederlandstalige samenvattingen van boeken.

Tip 3: En dit weekend merkte ik dat het zelfs niet duur hoeft te kosten, want zelfs de openbare bibliotheek heeft een aanbod met audio-boeken ter beschikking.

Ik weet wel, het ene vervangt het andere niet; net zoals ik niet alle boeken wil snellezen.  Maar het verhoogt wel mijn lees-bandbreedte en ik gebruik mijn tijd die anders makkelijker verloren zou zijn. Hopelijk wist je dit allemaal al, en gebruik je al lang jouw verloren tijd beter dan mezelf.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s