Een onderwerp in consensus

Margaret_Thatcher

Hoe een management team beslissingen neemt, is essentieel voor de resultaten die er uit komen. En consensus is daarbij niet altijd de beste keuze.  Het vinden van consensus kan soms wel eens leiden tot ongeïnspireerde keuzes in vage bewoordingen die door de beslissers en hun achterban elk op een andere manier geïnterpreteerd kunnen en zullen worden.

De alternatieven zijn daarom niet gemakkelijker.  Bij het beslissen door meerderheid in een stemming zal je altijd winnaars en verliezers hebben.  Bovendien is een meerderheid geen garantie voor een betere beslissing. Er zijn immers nog steeds – metaforisch gesproken – massa’s mensen die denken dat de zon het centrum van het heelal is. Met de komst van het internet lijkt ongeïnformeerde opinie soms de standaard te worden.

Je kunt natuurlijk ook gewoon als een dictator jouw beslissing geven.  En hoewel de term dictator een zeer negatieve bijklank gekregen heeft, is het een vorm die onder bepaalde voorwaarden wel kan werken.

Ergens in het midden zit de geïnformeerde beslissing, waarbij er wel één persoon de beslissing neemt, maar die laat zich wel beïnvloeden door de juiste mensen.

Kerry Patterson geeft in zijn boek Crucial Conversations vier vragen die je jezelf best stelt vooraleer je kiest hoe je beslist:

1. Wie maalt erom? Betrek geen personen die niet om de beslissing geven.

2. Wie heeft er kennis van? Betrek geen personen die geen nieuwe informatie kunnen bijdragen.

3. Wie moet er akkoord gaan? Het is beter om de mensen wiens medewerking je nodig hebt te betrekken, dan ze te verrassen.

4. Hoeveel mensen is het de moeite om te betrekken? Betrek zo weinig mogelijk mensen zonder aan kwaliteit van de beslissing in te boeten.

Consensus is hierbij meestal niet de meest motiverende oplossing.  Of zoals de vroegere Britse premier Margaret Thatcher ooit verwoordde:

Consensus: “The process of abandoning all beliefs, principles, values, and policies in search of something in which no one believes, but to which no one objects; the process of avoiding the very issues that have to be solved, merely because you cannot get agreement on the way ahead. What great cause would have been fought and won under the banner: ‘I stand for consensus?

Heeft uw management team coaching nodig? Neem een kijkje op www.braindrums.be.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s