Vertrouwen

Cars in Motion

Vertrouwen is de basis van elke betekenisvolle relatie. Het is de basis van de succesvolle samenwerking van een team.  Zonder vertrouwen is er geen creativiteit in een team, en een gebrek aan vertrouwen is een belangrijke hinderpaal bij een verkoop.

Vertrouwen ontstaat uit twee elementen.  Het eerste element vereist dat je een van jouw zwakke plekken blootstelt aan iemand.  Het tweede element vereist dat die er dan geen misbruik van maakt.  Vertrouwen is een wisselwerking waarbij de persoon die het vertrouwen geeft de eerste stap dient te zetten.

En we doen dit voortdurend … elke keer dat we ons op de openbare weg begeven gaan we er van uit dat de anderen dezelfde verkeersregels respecteren als wij doen. Dat ze op hun kant van de weg zullen blijven terwijl we elk aan 70 km/h in tegengestelde richting elkaar voorbij zoeven.  Wanneer we iemand zonder reden niet vertrouwen, is het dus aan onszelf om de eerste stap te zetten.

Anderzijds, wanneer ons vertrouwen gebroken wordt, dan is – volgens Charles Handy – vertrouwen net als een gebroken glazen vaas.  Je kunt het nog wel lijmen, maar het zal nooit meer hetzelfde zijn.

“The chief lesson I have learned in a long life is that the only way to make a man trustworthy is to trust him; and the surest way to make him untrustworthy is to distrust him and show your distrust.” – Henry L. Stimson, 1867-1950

Advertisements

1 thought on “Vertrouwen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s