Wereld Hypnose Dag: Fenomenen van diepe trance

MC900444721Vandaag 4 januari is het officieel Wereld Hypnose Dag, maar als ik in mijn omgeving kijk is het wel elke dag wereld hypnose dag.  De fenomenen die je onder diepe hypnose kunt verkrijgen, zie ik elke dag bij de mensen om me heen:

Positieve hallucinatie

Hoe vaak beeld je jezelf in ergens in een kledingwinkel hoe je er uit zou zien in deze jurk of in dat hemd, vooraleer je nog maar beslist om het aan te trekken.  Heb je jezelf nooit ingebeeld hoe dit behangpapier of deze verf jouw keuken of slaapkamer zou opvrolijken?

Negatieve hallucinatie

Hoe vaak heb je jouw autosleutels gezocht, op de keukentafel of het kastje in de hall, terwijl ze gewoon voor jouw neus lagen. “Ik moet er over gekeken hebben”, zeggen we dan.

Amnesie

Heb je de uitdrukking al eens gebruikt, “het ligt op het puntje van mijn tong”?  Je weet dat het er zit, maar het komt er niet uit.  Het herinneren van namen van personen is soms net hetzelfde, al hebben ze jou hun naam net gezegd. Soms gebruiken we excuses, zoals “ik ben niet goed in namen”, omdat het ons zo vaak overkomt. En dan hoeven we natuurlijk minder moeite te doen.

Anesthesie

Soms merken we pas veel later dat we ons gesneden hebben, of verwond zijn, en is het pas als we de wonde merken dat we de pijn voelen.  Het is alsof de pijn dan een bevestiging is van wat we zien, dat we tegen onszelf dan zeggen “amai, dat moet wel pijn doen.”  Daarvoor voelden we niets, omdat we het niet wisten, of omdat het moment of de situatie er zich niet toe leende om pijn te voelen.  Met hoofdpijn gebeurt dat ook wel eens, dat we pas de pijn voelen nadat we ons ontspannen en de stress weg valt.

Leeftijdsregressie

Ooit meegemaakt dat de toevallige geur van een parfum jou terugvoert in de tijd? Naar een oud lief of een overleden familielid of wie dan ook? Of een liedje op de radio? Of een foto?

Tijdsvervorming

Soms rij je over een afstand met de auto, en dan schrik je opeens op omdat je al op jouw bestemming bent.  Nochtans zou je perfect alert gereageerd hebben als er onderweg iets zou gebeuren. Maar jouw gedachten zijn ergens afgedwaald wat er voor zorgt dat de duur van de rit veel korter lijkt. Of je rijdt de snelweg af, en je komt direct in een bebouwde kom waar je veel trager moet, en alles lijkt enorm traag te gaan. Als je ooit een ongeval hebt meegemaakt, dan gebeurde dat toen misschien ook eventjes in slow motion.

Posthypnotische suggesties

Ook al een paar keer wakker geworden net voor jouw wekker afgaat? Net alsof je een klok bij houdt terwijl je slaapt. We geven onszelf vaak suggesties die we later onbewust uitvoeren, zonder we dat zelf beseffen.

Hypnose is immers de regel, niet de uitzondering. We zijn voortdurend in trance, maar beseffen het niet en maken er daardoor te weinig gebruik van. Vier de Wereld Hypnose Dag nog goed, maar misschien waren jouw gedachten al afgedwaald.

Benieuwd hoe je hypnose kunt leren? Neem een kijkje op http://www.nlp-pnl.be of kom naar een van onze maandelijkse gratis info-avonden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s