Over moed

Moed is overgewaardeerd. Moed wordt vooral beschreven wanneer het als een gemis ervaren wordt bij zichzelf of bij anderen.

Bob Geldof

Een aantal jaren geleden zag ik op een conferentie in Londen Bob Geldof, de man achter Band Aid en daarna ook Live Aid, die met deze initiatieven miljoenen euro’s aan hulp voor Afrika bijeenbracht.  Op de vraag waar hij de moed vandaan haalde voor deze initiatieven, antwoordde hij dat hij zichzelf helemaal niet als een moedig persoon zag.  Het enige wat hij vanuit zijn standpunt gedaan heeft, is een wereld rondom zich creëren die voor hem zinvol was.  En daaruit volgden al deze initiatieven.

Het is een misvatting dat moed angst overwint.  Sommige coaches laten hun cliënten blootsvoets over hete kolen lopen met de boodschap dat het een metafoor is voor het overwinnen van hun angsten.  Het tegengestelde van angst is echter niet moed, en voor velen lijkt de metafoor dan ook niet te werken.  Het tegengestelde van angst is immers nieuwsgierigheid.  Ik heb het zo vaak gezien wanneer ik iemand coach om hun angsten of fobieën te overwinnen.  Eenmaal de fobie weg is, slaat ze vaak om in nieuwsgierigheid, bijna alsof ze al die jaren van gemis willen inhalen.

Courage is going from failure to failure without losing enthusiasm.” Winston Churchill

Dus vergeet moed even, en doe gewoon wat jou juist lijkt zonder uw enthousiasme te verliezen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s