Klankspel

Klankspel - NLP oefening

We maken allemaal een hoop geluiden – “hmm”, “bah”, “héla!” – waar we ons niet altijd bewust van zijn.  Kunnen wij of anderen daar gebruik van maken?

Sommige geluiden zijn universeel, zoals de AHA! bij het verkrijgen van een inzicht, of de “bah” als men met iets vies geconfronteerd wordt.  Vele geluiden zijn ook zeer persoonlijk en worden in een bepaalde context gebruikt.  Bij elk geluid zijn minstens 4 dingen belangrijk:

– de klank die geproduceerd wordt: “mmm”, “aaah”, “ja dat is’t!”

– de manier waarop de klank gezegd wordt: intonatie, toonhoogte, ritme, …

– de context

– de strategie waar de persoon in zit: begrijpen, beslissen, motiveren, …

Het experiment dat ik voorstel bestaat uit een aantal stappen:

1. Observeer en luister.  Ga terwijl je zelf gaat winkelen op zoek naar voorbeelden in supermarkten, kledijwinkels en andere plaatsen waar mensen bijvoorbeeld vele kleine beslissingen nemen.  Vaak zal je mensen een verschillend geluid horen produceren voor “deze wel” dan voor “deze niet”.

2. Speel met je eigen klankbord. Het observeren van anderen zal je zelf bewust maken van de geluiden die je zelf in gelijkaardige situatie produceert.  Test om te zien in welke mate je jezelf kunt sturen met deze eigen geluiden.  Bijvoorbeeld wanneer je zelf een specifiek geluid maakt in beslissingen voor “deze niet” en een ander specifiek geluid voor “deze wel”, test dan bij een keuze of je jouw eigen beslissing kunt sturen.  Neem een optie die je anders wel zou kiezen, produceer jouw geluid voor “deze niet” en zie wat er gebeurt.  Let wel, de klank, de manier waarop je het zegt, de context en de strategie waarin je zit zijn hierbij belangrijk.

3. Wat als je dit ook bij anderen op dezelfde zou kunnen sturen?

In het experiment geef ik slechts één klein voorbeeld van de mogelijkheden.  In het coachen van mensen zijn er ontelbare mogelijkheden om mensen vooruit te helpen in hun beslissingen, motivatie, … door ze te leren zichzelf beter te sturen.  Wanneer je hen bewust maakt van de geluiden die ze daarbij maken, krijgen ze een klein beetje meer controle over zichzelf.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s