Verjaardag Rosa Parks

Op 4 februari 1913, 99 jaar geleden, werd Rosa Parks geboren.  Een goed moment om even na te denken over welke onterechte beperkingen anderen, en vooral jij zelf, jezelf opgelegd hebben.

Rosa Parks werd een burgerrechtenactiviste uit noodzaak.  In 1955 bestond er in grote delen van de V.S. nog steeds rassensegregatie (“apartheid” zoals ze dat in Zuid-Afrika noemden).  Op 1 december 1955 weigerde Rosa Parks haar zitplaats in de bus af te staan aan een blanke.  Dit was in Alabama nochtans bij wet verplicht.  Ze werd hiervoor berecht en kreeg een boete, maar weigerde die te betalen.  Martin Luther King hoorde van de zaak, en begon een geweldloze protestactie en boycot van het busbedrijf.  Het busbedrijf ging hierdoor bijna failliet en uiteindelijk werd de rassensegregatie opgegeven.

Verschillende coaches gebruiken dit waargebeurde verhaal, in vele contexten.  Het verhaal wordt vooral gebruikt om aan te geven dat een eenvoudige actie de start van een hele verandering kan zijn, de manier om grenzen te doorbreken.  Ik wil het enkel hebben over de nutteloze beperkingen die je jezelf opgelegd hebt …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s